Ohita navigaatio

Muuttuneet EU-määräykset vaikuttavat Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen nesterajoihin 1.9.2024 alkaen

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
07.08.2024 klo 12:50
Asiakaspalvelija avustaa matkustajia
Matkustus
Muuttuneiden EU-määräysten vuoksi 1.9.2024 alkaen Euroopan lentoasemilla sallitaan vain enintään 100 millilitran nestepakkaukset käsimatkatavaroissa. Muutos koskee myös Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tarkastettavien käsimatkatavaroiden sallittu nesteiden kokonaismäärä on jatkossakin kaksi litraa matkustajaa kohti ja ne voi pitää tarkastuksen ajan laukun sisällä. Uusi määräys ei vaikuta muiden tavaroiden, kuten esimerkiksi elektroniikan, terävien esineiden tai lääkinnällisten nesteiden, vauvanruokien ja erikoisruokavalioon kuuluvien nesteiden kuljettamista koskeviin sääntöihin. Määräys ei myöskään koske ruumassa kuljetettavia matkatavaroita.

Muutoksella ei ole vaikutusta Finavian verkostolentoasemilta lähteviin matkustajiin tai Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksen kautta kulkeviin matkustajiin, joilla 100 ml nestesääntö on ollut käytössä koko ajan.

"Turvatarkastuksen sujuvoittamiseksi matkustajien tulee huomioida uusi ohjeistus ja pakata nesteet siten, että käsimatkatavaroissa ei ole yli 100 ml kokoisia nestepakkauksia. Näin voimme välttää esimerkiksi liian suurien nestepakkausten poistamisen ja turvatarkastus etenee sujuvasti", sanoo Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara.

"Matkustajien on myös tärkeää huomata, että matkan eri vaiheissa ja eri maissa voi kohdata erilaisia turvatarkastuksia, joten erilaisiin toimintamalleihin on hyvä varautua jo ennakkoon ja seurata lentoasemakohtaisia ohjeita", hän jatkaa.

Tiedotamme muuttuneista turvatarkastus- ja pakkausohjeista verkkosivuillamme sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman tiloissa. Matkustajat saavat tiedon nestesäännöistä myös lentoyhtiöltään.

Faktalaatikko

Matkatavaroita pakatessa on aina huomioitava, mitä esineitä tai aineita voi pakata käsimatkatavaraan, mitä ruumaan ja mitä ei lainkaan saa ottaa mukaan lentokoneeseen.

Turvatarkastus- ja pakkausohjeet voi tarkistaa Finavian verkkosivuilta.

Turvatarkastussääntöjen lisäksi matkustajien kannattaa selvittää myös lentoyhtiöiden ohjeistamat matkatavararajoitukset sekä kohdemaan tullisäännöt.

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Helsinki-Vantaalla

  • Käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet tulee pakata 1.9. alkaen enintään sadan millilitran kokoisiin nestepakkauksiin. Nesteitä voi olla yhteensä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti ja ne voi pitää laukun sisällä. Yli 100 millilitran tai 100 gramman nestepakkaukset poistetaan.
  • Lisäksi käsimatkatavaroissa saa kuljettaa lääkinnällisiä nesteitä, vauvanruokia ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Nesteitä ja elektroniikkaa ei tarvitse ottaa pois laukusta turvatarkastukseen siirryttäessä. Nesteitä ei tarvitse pakata uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään litranvetoiseen pussiin.

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Finavian maakuntalentoasemilla ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa

  • Käsimatkatavaroissa sallitaan enintään sadan millilitran kokoiset nestepakkaukset, jotka mahtuvat yhteen litranvetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin.
  • Lääkinnällisiä ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä ja vauvanruokia voi kuljettaa mukanaan matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa sallitaan myös isommat nesteet, kun ne on ostettu EU-maiden lentoasemilta tai lentokoneista ja ne on pakattu EU-sääntöjen mukaan (ehjä, sinetöity ja läpinäkyvä muovikassi, jossa ostokuitti näkyvillä).
  • Kaikki nestepakkaukset ja elektroniikka on otettava pois laukusta ja esitettävä turvatarkastajalle ennen läpivalaisua.