Hoppa över navigering

Förändrade EU-bestämmelser påverkar vätskebegränsningarna i säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda från och med 1.9.2024

Pressmeddelande
Article published
07.08.2024 kl 12:50
Asiakaspalvelija avustaa matkustajia
Resa
På grund av ändrade EU-bestämmelser tillåts från och med 1.9.2024 endast vätskeförpackningar på högst 100 ml i handbagaget på europeiska flygplatser. Ändringen gäller även Helsingfors-Vanda flygplats.

Den totala tillåtna mängden vätskor i handbagage som kontrolleras på Helsingfors-Vanda flygplats är även i fortsättningen två liter per passagerare, och vätskorna får vara i väskan under kontrollen. Den nya bestämmelsen påverkar inte reglerna för transport av andra varor, såsom elektronik, vassa föremål eller medicinska vätskor, barnmat och vätskor som ingår i specialdieter. Bestämmelsen gäller inte heller bagage som transporteras i lastrummet.

Ändringen påverkar inte passagerare som avgår från Finavias nätverksflygplatser eller passagerare som passerar genom säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda, för vilka vätskebegränsningen på 100 ml har gällt hela tiden.

"För att göra säkerhetskontrollen smidigare bör passagerarna beakta de nya anvisningarna och packa vätskor så att det inte finns vätskeförpackningar större än 100 ml i handbagaget. På så sätt kan vi till exempel undvika att ta bort för stora vätskeförpackningar och säkerhetskontrollen fortskrider smidigt", säger Ari Kumara, chef för Finavias säkerhetsverksamhet.

”Passagerarna bör också notera att olika säkerhetskontroller kan förekomma i olika skeden av resan och i olika länder, så det är bra att redan i förväg förbereda sig för olika verksamhetsmodeller och följa flygplatsspecifika anvisningar”, fortsätter han.

Vi informerar om de ändrade säkerhetskontroll- och förpackningsanvisningarna på vår webbplats och på Helsingfors-Vanda flygplats. Passagerarna får även information om vätskereglerna från sitt flygbolag.

Faktaruta

När du packar ditt bagage, ta alltid hänsyn till vilka föremål eller ämnen som kan packas i handbagaget, vad som går i lastrummet och vad som inte alls får tas ombord på flygplanet.

Du kan kontrollera säkerhetskontroll- och packningsanvisningarna på Finavias webbplats.

Utöver säkerhetskontrollreglerna bör passagerare också kontrollera de bagagebegränsningar som utfärdas av flygbolagen samt tullbestämmelserna i destinationslandet.

Regler för vätskor i handbagaget på Helsingfors-Vanda

  • Vätskor som transporteras i handbagaget ska från och med 1.9 förpackas i vätskeförpackningar som inte är större än hundra milliliter. Totalt får det finnas högst två liter vätskor per passagerare, och vätskorna får vara i väskan. Vätskeförpackningar som är större än 100 ml eller 100 gram tas bort.
  • Dessutom får medicinska vätskor, barnmat och specialdietvätskor bäras i handbagaget i den mängd som behövs under resan.
  • Elektronik och vätskor behöver inte tas ut ur väskan vid säkerhetskontrollen. Vätskorna behöver inte förpackas i en återförslutningsbar och genomskinlig en liter stor påse.

Regler för vätskor i handbagaget på Finavias regionala flygplatser och vid säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda

  • Vätskebehållare med en volym på högst hundra milliliter, som ryms i en en liter stor genomskinlig och återförslutningsbar påse, är tillåtna i handbagaget.
  • Medicinska och specialdietvätskor samt barnmat får transporteras i handbagaget i den mängd som behövs under resan.
  • I säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda tillåts även större vätskebehållare om de har köpts på flygplatser eller ombord flygplan i EU-länder och förpackats enligt EU-regler (en intakt, förseglad och genomskinlig plastpåse med inköpskvittot synligt).
  • Alla vätskor och elektronik måste tas ut ur väskan och presenteras för säkerhetskontrollanten före genomlysning.