– Tavoitteenamme on turvallinen ja sujuva lentoliikenne kaikissa keliolosuhteissa sekä kaikkina vuodenaikoina. Siihen tarvitaan maailmankuulua lumiosaamistamme eli niin sanottua snowhow’ta, sanoo Finavian kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa.
Ei ole sattumaa, että Finavian lumiosaaminen on koko maailman tasolla ainutlaatuista. Lumiosaaminen pitää sisällään muun muassa lumen linkoamisen, auraamisen, harjaamisen sekä kiitoteiden liukkaudentorjunnan.
– Täällä Pohjolassa olemme tottuneet lumisiin ja jäisiin talviin. Lumiosaaminen on kuitenkin vuosien varrella kehittyneen ammattitaidon, harjoittelun, yhteistyön ja sisun tulos, Helsinki-Vantaan kunnossapitopäällikkö Pyry Pennanen summaa.
Satojen ammattilaisten yhteispeliä
Vaaditaan satojen ammattilaisten saumatonta yhteistyötä, jotta esimerkiksi Helsinki-Vantaan kilometrien mittaiset kiitotiet voidaan pitää sydäntalvellakin toimintakunnossa. Erityisen tärkeää on jatkuva vuoropuhelu lennonjohdon ja kunnossapidon välillä.
– Lentoliikennealueella työskentelyn täytyy olla todella järjestelmällistä, eikä siellä voi sooloilla. Siksi on tärkeää, että lennonjohto ja kunnossapito ovat koko ajan tietoisia toistensa tekemisistä, Pennanen sanoo.
Parhaiten yhteispeli onnistuu, kun käytössä ovat tarkasti määritellyt ja harjoitellut harjauskuviot, joiden mukaan lunta aurataan ja liukkautta torjutaan kiitoteillä.
– Harjauskuviot ovat eräänlaisia karttoja lumiaurojen tarkoista liikkeistä. Niiden avulla lennonjohto tietää jopa 75 minuuttia etukäteen, missä kunnossapidon ajoneuvot milläkin hetkellä menevät. He suunnittelevat sen mukaan liikennettä ja järjestävät kunnossapidolle työrauhan. Se on kuin tarkoin harjoiteltu tanssi.
Tarkat ja taitoa vaativat kuviot eivät onnistuisi ilman Finavian urakoitsijoita ja noin 130 talvityöntekijää, joilla on vuosikymmenten kokemus talvityöstä. Heille lumiosaaminen on ylpeyden aihe ja kunnia-asia.
– Kovan myräkän iskiessä kaikilla on selkeä visio, mitä lähdetään tekemään. Asenne on parhaimmillaan kelien ollessa kaikkein pahimmat.
Ennakointi on kaiken A ja O
Talvellakin katse on pidettävä tulevaisuudessa. Finavia ennakoi jatkuvasti sään muutoksia ja suunnittelee toimenpiteet niiden mukaan. Tässä auttaa erityisesti Ilmatieteen laitos, joka tarjoaa ajantasaista ja tarkkaa tietoa lentoliikenteeseen vaikuttavista sääilmiöistä.
– Saamme hyvissä ajoin tiedon siitä, koska esimerkiksi isompi lumimyräkkä osuu kohdalle. Sen avulla pystymme varmistamaan yhdessä kunnossapidon, lennonjohdon ja lento- sekä maapalveluyhtiöiden kanssa, että meillä on riittävästi väkeä töissä ja kaikille on selvää, mitä tehdään, Pennanen kertoo.
Ennakointi ei rajoitu talvikauteen. Seuraavaan talveen aletaan valmistautua heti edellisen päätyttyä.
– Tässä työssä on mietittävä aina kuusi kuukautta eteenpäin. Seuraavaan kauteen aletaan valmistautua jo toukokuussa huoltamalla koneita sekä rekrytoimalla ja kouluttamalla ihmisiä.
Menetelmät kehittyvät, mutta sisältö pysyy samana
Finavian lumiosaaminen on kehittynyt vuosien varrella erityisesti menetelmien osalta.
–Olemme rakentaneet järjestelmällisen ja toistettavan työskentelytavan, jotta yhä isommat alueet saadaan säädyllisessä ajassa siivottua. Se tarkoittaa parempia harjauskuvioita ja vuorojärjestelyjä.
Työn sisältö ei kuitenkaan ole suuresti muuttunut.
– Sään ennustaminen on kehittynyt, ja koneet ovat isompia ja tehokkaampia. Työ on silti samalla tavalla raakaa ja mekaanista kuin aina ennenkin, Pennanen sanoo.
Tutustu talvikunnossapidon ammattiin
Viisi faktaa: näin ukkonen, tuuli, lumipyry ja sumu vaikuttavat lentämiseen
Artikkelia on päivitetty kuvilla ja videoilla ja se julkaistiin ensimmäisen kerran 28. lokakuuta 2022.