Vegaaniruoka on kasvava kansainvälinen trendi. Moni on vaihtanut kokonaan kasvisperäiseen ruokavalioon, ja useat sekasyöjätkin haluavat nauttia yhä useammin kasvisruokaa, myös matkustaessaan.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla kehitys on huomattu, ja tarjolla on nykyisin muun muassa burgereita, ramen-keittoa ja risottoa ilman mitään eläinperäisiä raaka-aineita.
Vegaaniruoan kysyntä kasvaa
Lentoasemalla useita ravintoloita operoivan HMS Hostin general manager Jenni Pirhonen kertoo, että vegaaninen tarjonta oli vielä vuosikymmen sitten vaatimatonta, mutta on kasvanut nopeasti.
– Vegaaninen ruoka on kehittynyt viime vuosien aikana tärkeäksi ja näkyväksi tuoteryhmäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman kahviloissa ja ravintoloissa. Monipuolistamme vegaanista valikoimaa koko ajan ja tämän vuoden aikana se tulee olemaan vielä nykyistä laajempaa ja näkyvämpää.
Voit pyytää vegaaniversion listan ulkopuolelta
Laatuun ja tarjontaan parantaminen lisäävät kasvisruoan menekkiä kaikissa kohderyhmissä: kun kasvisruoka on näkyvämmin enemmän ja resepteihin panostetaan, se alkaa kiinnostaa myös suurta yleisöä.
Myös ravintolaoperaattori SSP Finlandin koordinaattori Mari Korhonen on havainnut kasvavan kysynnän.
– Pyrimme siihen, että kaikissa ravintoloissa on listalla ainakin yksi vegaaninen annos, ja ruokaravintolamme valmistavat sellaisen pyynnöstä, ellei listalta löydy. Kysyntää vegaanisille ja kasvispohjaisille ruokavaihtoehdoille on paljon, ja asiakkaamme ovat niistä koko ajan tietoisempia. Tutkimme hyviä kasvispohjaisia proteiininlähteitä ja kokeilemme niitä annoksissamme.
Jenni Pirhosen ja Mari Korhosen vinkit Helsinki-Vantaan lentoaseman vegaanisista annoksista talvikaudella 2019–2020:
Terminaali 1:
Johan & Nyström
-
Oman leipomon bagel hummuksella ja avocadolla
-
Chiabowl vadelmalla ja paahdetulla kookoksella
-
Omenalla maustettua raakapuuroa sekä tyrniä ja paahdettuja manteleita
Helsinki Market
-
Tomaatti-avokado ruisleipä
-
Vegaaninen burger keittiöstä tilaamalla
Terminaali 2:
Bistrot – saapuvien aula A2
-
Artesaanipizza kylmäsavustetulla tofulla ja pikkelöidyllä kurpitsalla
Freshly made
-
Oman leipomon panini avokadolla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla
Pier zero
-
Oman leipomon bagel humuksella ja grillatuilla kasviksilla
-
Kylmäsavustettua tofua, kauden sieniä, tattaria ja lipstikkavinegretti – yläkerran à la cartesta
Fly Inn
-
Vegaanisia à la carte -annoksia pyytämällä
-
Vegaanista kebabia poke bowlissa tarjoavat Cafe Tori, Upper Crust, WHS kioskit ja Moomin cafe.
-
Vegaaninen wrap Tapio Cafe’ssa ja Cafe Torissa.
O’Leary’s
-
Vegaaninen falafelburger
Cesar's Little Italy
-
Salaattipöytä ja buffetissa vaihtuvasti vegaanisia annoksia
Ajisen Ramen
-
Kaikki riisiannokset saa vegaanisina
Non-Schengen-alue (kaukolennot):
Two tigers
-
Ramenkeitto: tofua, siitakesieniä ja dashilientä
-
Tofu-avocado -pokebowl
Nordic kitchen
-
Juuriselleriä valmistettuna neljään tapaan sekä omenaa ja pikkelöityjä sinapinsiemeniä
-
Sieni-spelttirisotto, saa pyydettäessä vegaanisena
-
Oman leipomon bagel kauden grillatuilla kasviksilla ja hummuksella
Helsinki smoothery
-
Smoothieita ja mehuja suoraan asiakkaille tuoreista hedelmistä ja marjoista, tarjolla vegaanisia proteiineja.