Ohita navigaatio

Mikä tavara aiheuttaa eniten hämminkiä turvatarkastuksessa? Milloin kentällä on pahimmat jonot? – Ammattilaisen 7 vinkkiä turvatarkastukseen

Artikkeli julkaistu
21.02.2019 klo 09:00
Arkistointipäiväys
Liquid products and electronics on a security control tray.
Matkustus
Turvatarkastuksen tinkimättömät säännöt voivat toisinaan jännittää matkustajia. Finavian turvatarkastuksen palvelupäällikkö antaa ammattilaisen vinkit, joilla tarkastuksesta selviää vaivatta.

Turvatarkastus on viimeinen etappi, ennen lentomatkalle pääsyä. Kun lentoaseman lähtöselvitys tehdään yhä useammin automaateilla, matkustajat kohtaavat harvemmin lähtöselvitysvirkailijaa, joka neuvoo turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Siksi asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuusohjeisiin, jotta pääsee matkalle mahdollisimman sujuvasti.

Finavian turvatarkastusten palvelupäällikkö Joni Pekkanen vinkkaa, mitä turvatarkastuksessa, kannattaa muistaa.

1. Varaa riittävästi aikaa

Suomen lentoasemilla turvatarkastusjono kulkee yleensä nopeasti – Helsinki-Vantaalla keskimääräinen jonotusaika on tyypillisesti vain kuutisen minuuttia. Pahimmat ruuhkahuiput lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa ovat aamulla kello 5-7 ja iltapäivällä kello 14-17. Silloin kannattaa varata riittävästi aikaa lähtöportille siirtymiseen.

Hiihto- ja pääsiäislomien alkaessa kannattaa varautua ruuhkiin koko päivän ajan, sillä silloin liikkeellä on paljon hiihtomatkustajia, Pekkanen sanoo.

Kun saavut turvatarkastukseen, voit sujuvoittaa jonon liikkumista järjestämällä tavarat ja riisumalla ulkovaatteet sivummalla.

2. Tarvitsenko passia?

Turvatarkastukseen ei tarvitse kaivaa passia esille. Boarding pass eli tarkastuskortti sen sijaan kannattaa ottaa esille ennen turvatarkastukseen menoa. Helsinki-Vantaalla se näytetään automaattiportilla ja muilla Finavian lentoasemilla se näytetään turvatarkastajalle. Passi kannattaa aina silti olla mukana viranomaisia ja lentoyhtiöitä varten.

3. Pakkaa nesteet oikein

Nesteet aiheuttavat monelle matkustajalle päänvaivaa, sillä sallittujen nesteiden määrästä on tarkat rajoitukset. Nesteet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin päällimmäiseksi, jotta ne saa turvatarkastuksessa välittömästi esille. Vesipullo kannattaa myös tyhjentää ennen turvatarkastukseen saapumista.

– Yli 70 prosenttia käsimatkatavaroista poistetuista tuotteista on yli desilitran kokoisia nesteitä. Vaikka nesterajoitukset ovat olleet pitkään voimassa, ne aiheuttavat lentoasemilla edelleen haasteita, Pekkanen kertoo.

Haasteita aiheuttavat toisinaan myös elintarvikkeet, jos ne sisältävät kastikkeita tai muuta nestettä. Nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se luokitellaan nesteeksi.

4. Ota läppäri tai tabletti esiin

Kannettava tietokone tai tabletti, kuten iPad, täytyy ottaa erikseen esille turvatarkastuksessa.

– Kun käsimatkatavaroissa on paljon tavaraa, elektronisten laitteiden ominaisuuksia ja yksityiskohtia on haastava erotella. Esiin ottaminen helpottaa turvatarkastajan työtä ja nopeuttaa turvatarkastusta, kun kannettava saadaan tutkittua läpivalaisussa paremmin, Pekkanen sanoo.

Tekniikan kehittyessä tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että iso elektroniikka voi olla sisällä laukussa. Tällaisesta laitteistosta haetaan muutamalla linjalla kokemuksia Helsinki-Vantaalla jo tämän kevään aikana.

5. Powerbank käsimatkatavaroihin, terävät esineet ruumaan

– Power bankien, eli varavirtalähteiden pakkaaminen ruumaan on kiellettyä paloturvallisuusriskin vuoksi. Power bankeja joudutaan edelleen poistamaan paljon ruumaan menevistä laukuista, eli oma power bank kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

Pekkanen suosittelee lisäksi laittamaan pistävät ja leikkaavat esineet suoraan ruumaan menevään matkalaukkuun. Jos terän pituus on yli 6 cm, esinettä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Lentoyhtiöillä voi olla omia tarkempia määräyksiä, joten lähtökohtaisesti kannattaa aina huomioida lentoyhtiökohtaiset ohjeet.

6. Jos esine poistetaan turvassa, sen voi saada takaisin

Jos esimerkiksi arvokas monitoimityökalu unohtuu käsimatkatavaroihin, turvatarkastajan kanssa voi neuvotella tavaran takaisin saamisesta.

– Turvatarkastaja pyrkii aina löytämään jonkin muun ratkaisumallin kuin tuotteen poistaminen. Vaihtoehtoja ovat muun muassa säilytys, postitus, saattajalle tai omaan autoon vieminen.

7. Älä unohda arvotavaroita turvatarkastukseen

Myöskään turvatarkastuksen jälkeen ei kannata jäädä tien tukoksi. Pakkaa tavarasi ja pue päälle linjan päässä tai sivummalla ja muista tarkistaa, että sinulla on kaikki matkassa.

– Turvatarkastukseen unohtuu paljon tärkeitä tavaroita, kuten passeja. Avaimet, puhelimet ja passit kannattaa laittaa takin taskuun eikä irrallisena laatikon pohjalle.

Tarkista tästä, sallitaanko tavarasi käsimatkatavaroissa.

Lue Finavian ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyöstä ympäristökuorman vähentämiseksi.