Helsinki-Vantaan non-Schengen- eli kaukolentoalueen entinen leikkitila on laajennettu ja uudistettu aktivointitilaksi nimeltä Olohuone Maja. Tatamimatto kutsuu venyttelemään ja joogaamaan, ja lisäksi tilasta löytyy erilaisia liikuntavälineitä: puolapuut, tasapainoilupuomi ja selkää avaava twisteri. Välineet soveltuvat hyvin kevyeen treeniin, joka ei vaadi erillisiä urheiluvaatteita.
– Kuulimme asiakkailtamme toiveen päästä liikkumaan lentojen välissä. Se onkin mitä parhainta vastapainoa matkustamiseen kuuluvalle istumiselle ja odottelulle. Halusimme vastata tähän tarpeeseen ja laitoimme yhden lentoaseman leikkipaikoista kokonaan uusiksi. Nykyinen tila aktivoi niin aikuisia kuin lapsiakin liikkumaan, Helsinki-Vantaan asiakaskokemuspäällikkö Johanna Laakso kertoo.
Pitkä lento voi laittaa kehon jumiin
Lennoilla on vain vähän mahdollisuuksia jalotteluun, ja juuri pitkään paikoillaan istuminen aiheuttaa kehoon kankean olon. Etenkin kehon takaosa niskasta aina jalkoihin asti menee helposti jumiin ja saattaa jopa kipeytyä.
– Jatkuvalla istumisella on ylipäätään useita haittavaikutuksia terveydelle. Se kuormittaa yksipuolisesti kehon tukirakenteita ja voi aiheuttaa erityisesti niska- ja selkäkipuja, personal trainerina työskentelevä Anni Rahtu sanoo. Hän lentää itsekin paljon Helsingin ja Lontoon väliä.
Lyhyelläkin jumpalla suuri vaikutus
Esimerkiksi lentojen vaihtoaika kannattaa hyödyntää vetreyttämällä kehoa. Anni Rahtu rohkaisee kokeilemaan Helsinki-Vantaan uutta aktivointitilaa:
– Pehmeällä alustalla voi tehdä omia venytyksiä. Jalat voi nostaa ylös ja esimerkiksi eteentaivutus venyttää koko takalinjaa niskasta pohkeisiin asti. Twisteri on hyvä tukirangan aktivoimiseen ja suuria lihasryhmiä voi herätellä tekemällä kyykkyjä.
Entä jos vaatetus ei sovellu venyttelyyn ja isoihin liikkeisiin? Rahtu muistuttaa, että käveleminen on erinomaista liikuntaa lentojen välillä, ja pelkkä puolapuissa roikkuminenkin vetreyttää selkää.
– Taukojumpan ei tarvitse olla intensiivistä. Pienelläkin liikunnalla voi olla suuri merkitys. Paitsi että liikunta lisää hyvinvointia ja vireyttä, se voi parantaa myös keskittymiskykyä ja tehokkuutta.