Hengitysilman laatua säätelee joukko määräyksiä, joiden tarkoitus on suojella kansalaisten terveyttä ja ympäristöä. Ilmanlaadulla tarkoitetaan vallitsevia olosuhteita siinä ilmamassassa, jonka kanssa ihmiset ja luonto ovat yleensä tekemisissä.
Finavian ympäristöasiantuntija Johanna Kara kertoo ilmanlaadun tarkkailun merkityksestä.
– Finavia on ollut mukana HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmanlaatumittauksessa jo vuodesta 2012, Kara sanoo.
– Ympäristölupamme määrää meidät osallistumaan. Ilmanlaatuun liittyvä yhteistyö HSY:n kanssa alkoi jo 1990-luvulla.
Ilmanlaatu on parantunut
Lentoasemien ympäristön ilmanlaatuun vaikuttaa koko joukko päästöjä eri lähteistä. Helsinki-Vantaalla suurin osa päästöistä on peräisin henkilöautoista, takseista, busseista ja rekoista, jotka ovat matkalla lentoasemalle ja sieltä pois.
Myös lentokoneista, lentokenttälaitteista, terminaaleista tulee ilmaan päästöjä. Kaikeksi onneksi Finavian ja lentokentällä toimivien maahuolintapalveluiden omat ajoneuvot tuottavat vain vähäisen osan päästöistä.
– Terminaali 2:n edustan ilmanlaatu on parantunut sen jälkeen, kun junaliikenne alkoi vuonna 2015, kertoo Johanna Kara.
Hänen mukaansa ilmanlaatu on itse asiassa parantunut suurimmassa osassa mittauspisteistä lentoasema-alueella ja sen ympäristössä.
Näin ilmanlaatua mitataan
Typpidioksidin (NO2) pitoisuuksia mitataan passiivikeräimillä viidessä mittauspisteessä lentoasema-alueella ja sen ympäristössä. Mittauspisteet sijaitsevat terminaali 1:n edustalla, Finavian toimistotalon edustalla Lentäjäntie 3:ssa, Rahtitiellä, Myllypadontiellä ja Lammaskaskentiellä.
– Tänä vuonna terminaali 1:n lähistöllä on paikalla myös HSY:n ajoneuvo, joka mittaa typpidioksidi- ja pienhiukkaspitoisuuksia. Ajoneuvoa on nyt siirretty terminaalin laajennuksen rakennustöiden vuoksi, Kara lisää.
Finavia ottaa täyden vastuun omista toiminnoistaan ja päästöistään, ja kiinteistönomistajana kantaa omalta osaltaan vastuun omistamiensa lentokenttien ympäristövaikutuksista. Tästä syystä Finavia suorittaa myös omia mittauksia Helsinki-Vantaalla ja sen ympäristössä.
Mittauksia on tehty viiden vuoden välein: vuosina 2006, 2011 ja 2016. Tuoreimmat tulokset on julkaistu Finavian vastuullisuusraportissa.
– Olemme julkaisseet selvityksen ilmanlaadusta storymap-verkkosovelluksen avulla. Siinä on nähtävillä kaikki Finavian mittaustulokset, HSY:n mittauslukemat edellisiltä vuosilta sekä reaaliaikainen tilannekatsaus, jonka luvut ovat peräisin HSY:n tietokannasta, Kara päättää.