Timo ”Timppa” Numminen on ehta ilmojen konkari. Vuodesta 1977 alkaen mies ehti kerätä Finnairin perämiehenä ja kapteenina yli 15 000 lentotuntia ympäri maailmaa. Viimeiset työlentonsa Numminen teki vuonna 2007, mutta eläkkeelläkin hän on jatkanut Finnairin koulutustehtävissä.
”Lentäminen on maailman hienoin ammatti: siinä on mahdollisuus nähdä maailmaa ja tajuta, miten tämä kaikki on osa yhtä samaa Tellusta. Samalla saa nauttia maailman hienoimmasta maisemakonttorista”, Numminen hehkuttaa.
Kansainväliset lentokentät ehtivät tulla Nummiselle kolmen vuosikymmenen aikana tutuiksi. Kaikille niistä on ammattimiehen mukaan aivan yhtä helppo laskeutua, mutta osa on painunut erityisesti mieleen maisemiensa ansiosta. Tässä kapteenin listaus erityisen kauniista kentistä:
Tocumen, Panama
”Panamaan laskeutuminen on hieno kokemus, ja reitillä pääsee lentämään kahden eri valtameren yli: ensin halki Atlantin, sitten ylität niemimaan Panaman kanavan kohdilta ja kierrät laskuun toiselta puolelta Tyynenmeren yli. Voi veikkonen!”
PDL, Azorien saaristo, Portugali
”Finnair lensi aikanaan suoria reittilentoja Azoreille, joten ne tulivat hyvin tutuksi. Saarien kauneus teki minuun aina vaikutuksen: hyvin viehättävä, kumpuileva ja ympäri vuoden vihreä saaristo.”
Pearson, Toronto, Kanada
”Reitti Helsingistä Torontoon kulkee usein Grönlannin kauniiden jäätiköiden ja Pohjois-Kanadan asumattomien seutujen yli: noihin maisemiin ei kyllästy koskaan. Myös laskeutuminen Torontoon, joka sijaistee suuren järven rannalla, on sykähdyttävää.”
Rovaniemen lentokenttä
”Suomessa on äärimmäisen kauniita kenttiä, esimerkiksi järvimaisemissa sijaitsevat Savonlinna ja Kuopio.
Eräs hauska ja mieleenpainuva muisto uralta on, kun lensin kerran perämiehenä Rovaniemelle yöttömän yön aikaan kesällä.
Kello kävi noin kahta aamuyöllä, mutta hyvin kaunis ilta-aurinko paistoi edelleen suoraan silmiimme. Kapteenina ollut Markku Bremer tokaisi: ’Ja tästä meille vielä maksetaan… yötyölisää.’”
Lue myös tarinat finnairtomin ilmakuvien takaa.
Katso, miltä Helsinki-Vantaa näyttää neljän vuoden kuluttua.