Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen alan merkittävimmät asiantuntijat, vaikuttajat ja päätöksentekijät. Konferenssi keskittyy tänä vuonna globaalin lentoliikenteen päätrendeihin ja matkailumarkkinoihin. Kansainvälisen lentoliikenteen kasvunäkymät ovat edelleen vahvat.
Konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa ja se on kaikkien aikojen merkittävin lentoliikennealan tapahtuma Suomessa. Finavia on tapahtuman isäntä sekä CAPAn vuoden 2015 virallinen partneri. Isännän rooli on osoitus Finavian vahvasta asemasta lentoliikenteen kehittäjänä sekä siitä, että Helsinki-Vantaan lentoasema on ottanut vahvan aseman kansainvälisen lentoliikenteen solmukohtana.
– Olemme iloisia yhteistyöstämme Finavian – maailmanluokan lentoasemaoperaattorin ja monessa mielessä alan edelläkävijän – kanssa. On hienoa, että saamme tuoda neljännen vuosittaisen World Aviation Summitin juuri Helsinkiin, CAPAn Executive Chairman Peter Harbison sanoo.
Tapahtuman odotetaan tuovan Suomeen noin 200 konferenssivierasta. Puhujien joukossa on lentoyhtiöiden ja lentoasemien ylintä johtoa, muun muassa Qantasin CEO Alan Joyce, Ryanairin CCO David O’Brien, AirBalticin CEO Martin Gauss, Air Chinan VP & GM Zhihang Chi sekä Managing Director Vincent Harrison Dublinin lentoasemalta.
Joukossa on myös suomalaisia puhujia ja panelisteja. Finavialta mukana ovat toimitusjohtaja Kari Savolainen, Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ville Haapasaari, johtaja Joni Sundelin sekä Head of Route Development Timo Järvelä. Finnairia edustaa CCO Juha Järvinen.
– Konferenssi on hyvä mahdollisuus tuoda lentoliikennealan vaikuttajille esille Suomen asemaa porttina Euroopan ja Aasian välillä. Finavian lentoasemaverkosto tarjoaa lentoyhtiöille kilpailukykyisen pohjan tehdä liiketoimintaa. Ihmisten tarve liikkua lentämällä kasvaa kaiken aikaa, joten myös Suomessa lentoliikenteellä on paljon kasvumahdollisuuksia etenkin kansainvälisessä liikenteessä, sanoo johtaja Joni Sundelin Finaviasta.
– Toivotamme kansainväliset konferenssivieraat lämpimästi tervetulleiksi syksyiseen Helsinkiin, Sundelin toteaa.
Suomen lentoliikenteen infrastruktuuri on maailman kärkeä
Myös maailman talousfoorumin (WEF) tuoreen kilpailukykyraportin mukaan Suomen lentoliikenneinfrastruktuuri kuuluu laadultaan maailman parhaimmistoon. Raportin mukaan Suomessa on maailman yhdeksänneksi parhaiten palveleva lentoasemaverkosto. Talousfoorumin arviossa Suomen taakse jäävät muun muassa Norja, Ruotsi, Saksa ja Tanska.
Suomalaisten ulottuvilla on vaihtomatkustuksen ansiosta väestömäärään suhteutettuna ylivertaiset yhteydet eri puolille maailmaa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalta lennetään noin 130 kohteeseen. Vaihtomatkustus lisää kysyntää Suomen lentoliikennemarkkinoilla sekä antaa mahdollisuuksia kasvattaa matkailuelinkeinoa.
Helsinki-Vantaa tarjoaa lyhyimmän reitin Euroopan ja Aasian välillä
Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava vaihtolentoasema Euroopan ja Aasian välillä. Kilpailuedun tuo Helsingin maantieteellinen sijainti, joka tarjoaa lyhyimmän reitin Euroopan ja Aasian välillä. Nopeimmat lentoreitit Pohjois-Amerikasta Aasiaan kulkevat myös Helsingin kautta.
Lentoasemalla vierailee vuosittain yli 2 miljoonaa Aasian matkustajaa, ja määrä on koko ajan kasvussa. Helsinki-Vantaalta on tällä hetkellä 15 suoraa lentoreittiä ja 100 viikoittaista lentoa Aasiaan. Lentoasema on panostanut vaihtomatkustajien palveluihin ja lennonvaihtoaika Helsinki-Vantaalla on enimmillään 40 minuuttia.
Lyhyiden vaihtoaikojen lisäksi lentoasema tarjoaa muun muassa japanilaisille ja korealaisille automaattisen rajatarkastuksen ja kaikille matkustajille ilmaisen ja rajattoman wifi-yhteyden.
Kohti 20 miljoonaa matkustajaa
Helsinki-Vantaan lentoasema valmistautuu parhaillaan matkustajamäärien nousuun.
Finavian 900 miljoonan euron kehitysohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana. Tavoitteena on palvella 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa vuonna 2020.
Myös Helsinki-Vantaan kaupallista valikoimaa on uudistettu. Viimeisen kahden vuoden aikana lentoasemalle on avattu lähes 70 uutta tai uudistettua myymälää ja ravintolaa.
Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeä ja sen avulla voidaan säilyttää suomalaisten hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa.