"Skeittaava maisema-arkkitehti" Janne Saario on täysipäiväinen skeittipuistosuunnittelija ja sikäli kansainvälinen harvinaisuus.
Ensimmäisen puistonsa, Helsingissä sijaitsevan Eläintarhan skeittipuiston, hän suunnitteli 22-vuotiaana. Sittemmin työnäytteitä on kertynyt vielä 23, joista yksi sijaitsee Hollannissa, kolme Ruotsissa ja loput Suomessa.
Kärpäsenpurema kuusivuotiaana
Intohimo rullalautailuun roihahti, kun kuusivuotias pojankoltiainen pääsi kokeilemaan isältä saatua, lastulevystä ja tv-tason pyöristä rakennettua skeittilautaa.
Ensimmäisen sponsorisopimuksensa hän allekirjoitti lukion ensimmäisellä, ja ammattilaisura urkeni sekin ennen ylioppilaskirjoituksia.
Muutaman vuoden reissaamisen jälkeen ammattilaisuus sai kuitenkin tehdä tietä maisema-arkkitehtiopinnoille ja vähitellen täysipäiväiselle skeittipuistosuunnittelulle.
Skeittari maailmalla
Saario on kiertänyt maailmaa niin työnsä kuin harrastuksensa puolesta. Oli matkan tarkoitus mikä hyvänsä, ympäristöä tulee tarkkailtua aina myös skeittaajan näkökulmasta.
– Erityisen suuren vaikutuksen on tehnyt muun muassa Kiotossa sijaitsevan Saihō-ji:n sammalpuutarhan vangitseva ja ajaton tunnelma, hän sanoo.
Omien kättensä töistä Saario mainitsee Luulajan skeittipuiston.
– Luulajassa maisema-arkkitehtuuri ja toiminnallisuus nivoutuvat onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Maisemassa näkyvän terästehtaan vanhoja osia on tuotu osaksi puistoa, ja skeittaamaan pääsee muun muassa suuren ruosteisen valuastian sisälle.
Hyvän vaikutuksen on tehnyt myös Helsinki-Vantaan lentoasema.
– Helsinki-Vantaalla lokakuussa järjestetty Match made in HEL-skeittitapahtuma avasi minulle ovet kentän ulko- ja sisätiloihin. Kiersimme kuvausryhmän kanssa ympäri kenttämaisemaa etsiskellen skeittaamiseen soveltuvia muotoja ja tiloja – ja niitähän löytyi!
Saario kehuu, että lentokenttähallien arkkitehtuuri ja lentokoneiden mittakaavaan muovautunut avoin maisema loivat kaikessa rationaalisuudessaan runollisen tunnelman:
− Meillä Suomessa on upea lentoasema!
Parasta porukalla
"Yhteisöllistä yksilölajia" harrastavat viihtyvät Saarion mukaan porukassa. Tämä pätee niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
– Talvisin skeittarit suuntaavat johonkin lämpimään, esimerkiksi Espanjaan. Myös Barcelona on hieno kohde: siellä erilaiset skeitattavat aukiot ja kujat nivoutuvat yhdeksi isoksi skeittipuistokudelmaksi.
Tutustumisen arvoisia kohteita löytyy toki kotimaastakin.
– Esimerkiksi Espoon Olarin skeittipuistossa betoni on valettu osaksi luonnonkalliota, ja muodot ovat sileitä, syviä ja yllätyksellisiä. Myös uusien kaupunkiaukioiden maisema-arkkitehtuurissa on runsaasti sileitä ja kivettyjä pintoja sekä yllättäviä veistoksellisia muotoja.