Ohita navigaatio

Lentoaseman poliisi: Aina voi kääntyä puoleemme

Artikkeli julkaistu
17.11.2014 klo 09:00
Arkistointipäiväys
Kaksi poliisia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustus
Lentokenttä on haastava työympäristö, jossa peruspoliisin osaamisella ei pärjää, toteavat lentoaseman poliisin toiminnasta vastaavat Kari Rantala ja Jukka Mikkola.

Viime vuonna tapahtunut poliisin organisaatiouudistus muutti lentoaseman palvelupisteen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alaisuuteen. Aiemmin lentoaseman poliisit kuuluivat Liikkuvaan poliisiin, joka lakkautettiin vuoden 2013 lopussa.

Muutoksista huolimatta poliisin palvelut lentoasemalla säilyvät, vakuuttavat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala ja lentoaseman poliisitoiminnasta vastaava päällikkö Jukka Mikkola.

– Meille on tärkeää, että poliisin toiminta Suomen suurimmalla lentoasemalla on laadukasta ja vastaa tarpeeseen. Tätä pistettä ei voi koskaan jättää tyhjäksi, sanoo poliisipäällikkö Kari Rantala.

Lentoasemalla poliisin palveluksessa on kaikkiaan 36 työntekijää. Nyt Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on virinnyt ajatus kannustaa työntekijöitä tehtäväkiertoon, mikä tarkoittaisi, että lentoasemalla partioisi poliiseja myös muualta Itä-Uudenmaan alueelta.

– Se on toki selvää, että lentoasema on erityinen ja haastava työympäristö, jossa ei vielä peruspoliisin osaamisella pärjää. Moni asia on vielä auki, mutta ajatuksena olisi, että tällaisella tehtäväkierrolla saataisiin isompi joukko poliiseja huolehtimaan lentoaseman turvallisuudesta,  lentoaseman poliisitoiminnasta vastaava päällikkö Jukka Mikkola toteaa.

Finavian ennusteiden mukaan Helsinki-Vantaan matkustajamäärä nousee tasaisesti ja olisi vuonna 2020 yhteensä 20 miljoonaa. Vuonna 2013 matkustajia oli Helsinki-Vantaalla 15 miljoonaa. Rantalan mukaan poliisi on valmistautunut kasvuun ja resursoi toimintansa sen mukaan.

Koulutusta kehärataan

Lentokentällä turvallisuusasiat ovat tapetilla vuoden jokaisena päivänä. Lentoaseman poliisin arkirytmi saa lisävivahdetta esimerkiksi valtiovierailuista, ja joskus eri valtioiden päämiehiä kohdataan jopa henkilökohtaisesti. Tarkoituksena on osoittaa, että Suomessa poliisiin voi luottaa ja että hommat toimivat juuri niin kuin pitää. Lisäksi lentoaseman poliisi on mukana tasavallan presidentin ja ministereidenkin matkajärjestelyissä.

Toisinaan kentällä näkyy myös elämän nurja puoli. Rikosten, kuolemantapausten ja erilaisten häiriötilanteiden sattuessa poliisi on asialla ja hoitaa tilanteen – usein yhteistyössä kentän muiden toimijoiden kanssa.

Lentoasemalla tapahtuu muutoksia alituiseen. Kun ensimmäinen työmaa on valmis, toista käynnistetään ja kolmatta suunnitellaan. Isot uudistukset – kuten vuonna 2015 avattava kehärata – vaikuttavat myös poliisin toimintaan.

– Väkeämme koulutetaan toimimaan junarataympäristössä. Muiden viranomaisten ja yksityisten vartiointifirmojen kanssa varaudumme myös erilaisiin lieveilmiöihin, mutta emme näe niissä merkittäviä turvallisuusuhkia. Lentomatkustajia ja työntekijöitähän junat pääasiassa kuljettavat, Rantala sanoo.

Erilaisia tilanteita harjoitellaan paitsi oman organisaation kesken, myös laajemmissa SAR-harjoituksissa, joissa keskipisteenä on yleensä jonkinlainen ilmailuun liittyvä onnettomuustilanne. Kymmenen vuotta sitten tapahtunut Kaakkois-Aasian tsunami oli yksi tositilanteista, jossa harjoitusten opit pantiin koetukselle.

– Tsunami vuonna 2004 oli henkisesti kova paikka poliisillekin. Koordinoimme silloin Helsinki-Vantaan päässä matkustajien paluuta tuhoutuneelta alueelta. Sen tapahtuman ympärillä oli koskettavia kohtaloita, jotka toivat kyyneleet karskimmankin virkamiehen poskelle, Mikkola sanoo.

Poliisilla on selkeä viesti kaikille lentoasemalla työskenteleville ja kävijöille.

– Aina voi kääntyä meidän puoleen. Olemme yhdessä rakentamassa lentoaseman turvallisuutta, joka on kaiken a ja o, poliisipäällikkö Kari Rantala kiteyttää.

Tiesitkö?

  • Poliisi on ollut Helsinki-Vantaalla vuodesta 1952, jolloin kenttä avattiin.
  • Vuoteen 1998 asti poliisi tarkasti rajalla passeja, kunnes Rajavartiolaitos otti homman hoitoonsa.
  • Poliisin tutuin palvelu Lentäjäntie 1:ssä lienee pikapassien myöntäminen lentomatkustajille, jotka ovat esimerkiksi kiireessä unohtaneet paperinsa kotiin. Pikapassia varten poliisin toimistolla voidaan ottaa myös passikuvat. Muissa passiasioissa on hyvä olla yhteydessä oman alueen poliisilaitokseen.

Lentoaseman poliisin yhteystiedot