Kokoavana teemana näyttelyssä on matka: lentäminen, matkustus ajassa ja tilassa sekä erilaiset näkymät maisemista interiöörikuviin, muistoihin ja mielenmaisemiin. Näyttelyn aihe kuvastaa myös Finavian toimintaa matkustamisen mahdollistajana sekä yhtiön taidekokoelman vähittäistä muotoutumista ikkunoiksi viime vuosikymmenien suomalaiseen kuvataiteeseen.
Näkymiä matkan varrelta -näyttely esittelee 14 taiteilijan teoksia 1960-luvulta nykypäivään. Tekniikoiltaan teokset vaihtelevat pronssiveistoksista maalauksiin, piirroksiin, taidegrafiikkaan ja taidelasiin.
Finavian taidekokoelmasta näyttelyssä ovat edustettuina taiteilijat Reino Hietanen, Sauli Iso-Lähteenmäki, Kimmo Kaivanto, Inari Krohn, Kristian Krokfors, Kuutti Lavonen, Timo Mähönen, Taru Mäntynen, Kirsi Neuvonen, Ulla Rantanen, Esa Riippa, Aarno Salosmaa ja Erkkitapio Siiroinen.
Matka-teema toistuu näyttelyn läheisyyteen sijoitetuissa teoslainoissa Mauri Favénin maalauksessa Vaihtuvat maisemat sekä Hans Christian Bergin veistoksessa Light Space Linear Momentum.
Galleria kuuluu Finavian design-vuonna lanseeraamaan Art Port -taidekonseptiin. Sen perusideana on tarjota matkustajille yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita, jotka tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen usein hektisessäkin lentokenttämiljöössä sekä mielenkiintoista tekemistä lentoa odotellessa.
Helsinki-Vantaa on konseptin kautta saanut tunnettuutta taidelentoasemana. Lentoaseman omistautuminen taiteelle herättää kiinnostusta, sillä konsepti on ainutlaatuinen maailmassa.
– Erottuminen muista kilpailevista lentoasemista on tärkeää vahvistaessamme Helsinki-Vantaan kilpailukykyä ja sen asemaa merkittävänä eurooppalaisena vaihtokenttänä, sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.
Finavian kokoelma käsittää yhteensä 347 teosta, jotka on sijoitettu lentoasemille eri puolille Suomea. Taidehankinnat kertovat Finavian tahdosta tukea suomalaista kulttuuria ja myös näin toimia vastuullisena yrityksenä. Taidekonsepti on luonnollinen jatkumo tälle pitkäjänteiselle työlle.
– Taidehankinnat ovat olleet läheisessä yhteydessä Suomen lentoasemaverkoston syntyyn ja kehitykseen. Ensimmäiset teokset hankittiin osaksi lentoasemien sisustusta 1950-luvun lopulla. Toden teolla taidekokoelmaa alettiin kartuttaa 1980-luvulla lentoasemaverkoston laajentuessa, sanoo näyttelyn kuratoinut taidehistorioitsija Petra Lehtoruusu.
Lehtoruusu kertoo, että 2000-luvun loppupuolella teoshankintojen määrä on kääntynyt laskuun. Hankinnoissa painotettiin entistä voimakkaammin julkisia taideteoksia. Kokoelman uusimmat teokset ovat Helsinki-Vantaalla sijaitseva Seppo Kohon Ruovikko-valoveistos vuodelta 2012 sekä syksyllä 2013 Vaasan lentoasemalla paljastettu Stefan Lindforsin Aviator Solaris -veistos.
Julkisten teosten rinnalla kokoelmaan kuuluu suuri joukko teoksia, jotka on sijoitettu VIP-tiloihin sekä yhtiön omiin toimitiloihin. Näyttelyn tavoitteena on luoda yleiskatsaus kokoelmaan sekä tuoda matkustajien nähtäville harvemmin nähtyjä teoksia Finavian kokoelmasta.
”Näkymiä matkan varrelta” on esillä Helsinki-Vantaan taidegalleriassa. Se sijaitsee portilla 37 ja on avoinna ympäri vuorokauden. Sisäänpääsy on maksuton.
Sinua voivat kiinnostaa myös
Taide Helsinki-Vantaalla Vip-tilat Stefan Lindforsin haastattelu