Taidetoiminta kuuluu Finavian lanseeraamaan ArtPort-konseptiin. Sen tavoitteena on tarjota matkustajille yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita kiireisessä lentokenttämiljöössä.
– Helsinki-Vantaasta on luotu taidelentoasema, joka herättää kiinnostusta myös maailmalla. Esimerkiksi lokakuussa matkustajat valitsivat lentoaseman maailman viidenneksi parhaaksi kentäksi Sleepig at Airports -verkkopalvelussa. Yksi kriteereistä oli juuri Helsinki-Vantaan keskittyminen taiteeseen, sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.
ArtPort-konsepti on Finavialle myös osa sen toimintaa vastuullisena yrityksenä. Suomalaisen taiteen tukeminen lentoasemilla on hyvä tapa esitellä kotimaista osaamista ja antaa taitelijoille mahdollisuus saada töitään esille myös kansainväliselle yleisölle.
Kuvanveistäjä Eila Hiltusen (1922–2003) kolmen jättiläiskukan ryhmä(1980) on tutkielma Saudi-Arabian Jeddaan, Punaisen meren laguuniin tilattuun suihkukaivokokonaisuuteen Auringonkukkapelto(1984).
Lopullinen Jeddaan asennettu veistos on erikoisteräksestä valmistettu, 21 metriä leveä ja korkeimmillaan 10 metriin yltävä seitsemän jättikukan kokonaisuus. Veistos on suurin Suomesta ulkomaille tilattu teos. Vesisuihkut on suunnattu toisaalta muodostamaan vastasuihkut kukkien mykiöistä ja toisaalta pyrkimään vapaina pystysuoraan ylös.
Kukkien terävät leikatut terälehdet ja kiiltävät teräspinnat yhdessä suihkuavan veden liikkeen kanssa luovat oman keveän estetiikkansa ja tuovat vastavoiman avaraan maisemaan katsojaa aktivoivasti.
Teoksen omistaa taiteilijan perikunta. Se on sijoitettu Didrichsenin taidemuseon veistospuistoon toistaiseksi. Nyt teos on esillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla Didrichsenin taidemuseon peruskorjauksen ajan vuoden 2014 syksyyn.
Auringonkukkapellon jättiläiskukkien tutkielma on nähtävissä lähtöporttien 34 ja 35 lähellä Shengen-maiden ulkopuolelle matkustavien alueella.
Lisää aiheesta
2.10. Helsinki-Vantaalle avataan taideteatteri
23.10. Sleeping airports valinnut Helsinki-Vantaan maailman 5. parhaaksi kentäksi