Detta framgår av Finavias trendrapport, som publiceras för första gången och som analyserar resandets och flygtrafikens förändrade trender internationellt och i Finland. Rapporten bygger på expertintervjuer och bakgrundsforskning och erbjuder nya perspektiv på diskussionen om Finlands tillgänglighet i en förändrad verksamhetsmiljö.
"Resenärerna upprätthåller och ökar Finlands förbindelser och tillgänglighet. Geografiskt påverkas turismen i Finland kraftigt av polariseringen av destinationer: turismens tillväxt under vintersäsongen i Lappland är en internationell framgångssaga. Turismen i huvudstadsregionen har däremot den största potentialen att växa. Sammantaget är satsningar på turism en omfattande investering i Finlands tillväxt och internationalisering", säger Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki.
I rapporten för år 2025 lyfts fem betydande trender fram som definierar flygtrafikens riktning i Finland och globalt: flygtrafikens utveckling och ansvarsfullhet, Finland som destinationsland för turism, affärsresande, fritidsresande samt kundupplevelsen.
Finlands tillgänglighet förutsätter flygtrafik på marknadsvillkor
På grund av effekterna av Rysslands överflygningsförbud ökar flygtrafiken i Finland mer måttligt än i övriga Europa, och Helsingfors-Vanda flygplats har förlorat sin ställning som förmedlare av de stora passagerarströmmarna mellan Europa och Asien. Finlands internationella tillgänglighet är alltmer beroende av flygtrafiken.
Flygtrafikens nationella livskraft i Finland förutsätter i sin tur att man agerar på marknadens villkor. Trafik på marknadsvillkor stöder både Finavias och hela branschens investeringsberedskap för att säkerställa tillväxt och kundupplevelse samt bland annat för att möta de infrastrukturkrav som teknologins utveckling förutsätter.
Dessutom spelar resekedjor, som kombinerar flera trafikformer på ett ekonomiskt och klimatmässigt hållbart sätt, en nyckelroll i att trygga Finlands regionala tillgänglighet.
"Kundorienterade sömlösa flyg-, tåg-, buss- och andra landsvägsförbindelser bör utvecklas målmedvetet. Smidiga resekedjor betjänar förutom finländarna även utländska passagerare och svarar för sin del också på den stigande trenden av hållbar turism", betonar Mäki.
Flygtrafikstatistik: Turismen i Lappland fortsatte sin rekordartade tillväxt
År 2024 reste sammanlagt 19,6 miljoner passagerare via Finavias flygplatser, vilket är 7 procent mer än år 2023. Av passagerarna reste 16,3 miljoner via Helsingfors-Vanda flygplats, vars passagerarantal också ökade med 7 procent från året innan. Totalt 3,3 miljoner passagerare reste via Finavias regionala flygplatser förra året, vilket är 10 procent mer än året innan. Passagerarantalet ökade särskilt på flyg inom Europa, där rutterna från och till Tyskland, Sverige, Spanien och Storbritannien hade mest passagerare.
"Flygtrafikens tillväxt drivs framför allt av fritidsresandet. Turismens starka tillväxttrend syns särskilt i Lappland, där vi återigen såg ett rekordår. I Lappland ökade särskilt de direkta internationella ruttförbindelserna", berättar Finavias chef för försäljning och ruttutveckling Petri Vuori.
Förra året flög 1,8 miljoner passagerare via Finavias turismdrivna flygplatser i Lappland, vilket är 19 procent mer än år 2023 (1,5 miljoner). I Lappland ökade passagerarantalet särskilt på flygplatserna i Rovaniemi, Kittilä och Ivalo. Passagerarantalet på Rovaniemi flygplats år 2024 var rekordhögt, 948 000 (+29 %). Trafiken på mindre flygplatser har avtagit bland annat på grund av minskad efterfrågan på affärsresor. Till exempel har passagerarantalet i Joensuu, Jyväskylä och Kajana minskat med över 60 procent jämfört med 2019.