Hoppa över navigering

Se en bit av luftfartens historia på Åbo flygplats – ett renoverat Caravelle-flygplan är öppet för allmänheten

Article published
14.08.2024 kl 09:30
Kunnostettu Caravelle-kone Turun lentoaseman pihalla.
Människor & Luftfart
På sommaren 2023 fördes ett cirka 60 år gammalt Caravelle-passagerarflygplan till Åbo flygplats. Alla har möjlighet att beundra planet. Planet kom till Finland från Sverige och renoverades.

Caravelle-jetflygplanet som stationerats på Åbo flygplats har tidigare opererats av SAS. Det var i bruk från 1962 till 1974. Sedan 1974 har flygplanet förvarats på Arlanda flygplats i Sverige. Förra sommaren hittade man dock en utmärkt plats för den på Åbo flygplats.

- Det är fint att vi på Åbo flygplats nu har en bit av luftfartens historia, som passagerare och andra luftfartsintresserade kan komma och bekanta sig med. Planet har väckt stort intresse bland passagerarna, berättar Juha Aaltonen, chef för Åbo flygplats.

SE-DAF, eller Sven Viking, kom till Finland i augusti 2022. Den övergick i luftfartsmuseiföreningens ägo redan i april 2022.

Planet transporterades till Finland bit för bit

För att kunna flytta Caravelle-planet från Sverige till Finland var man tvungen att dela upp den i mindre delar. Planet togs isär i Arlanda och transporterades till Finland som land- och sjötransport med fyra speciallastbilar och två vanliga transportlastbilar. Vingarna lossades från flygkroppen och stjärten delades i mindre delar. Flygkroppen transporterades till Åbo flygplats med en speciallastbil.

Utöver nedmontering och transport har projektet innefattat renovering och utställning av planet. Flygplanet är målat i Aero Oy:s 40-årsjubileumsfärger från 1963. Flygplanstypen motsvarar dåvarande flygbolaget Aeros, numera Finnairs, Caravelle-flygplan från 1960–1964, och därför är den målad för att motsvara Finnairs flygplan.

Caravelle-projektet har genomförts av föreningens frivilliga. Renoveringsarbetet har fortsatt även i år, då till exempel Caravelle-vingens spets reparerades på Luftfartsmuseiföreningens tisdagsklubb i Vanda. Kabinen ska vara färdigt renoverad före sommaren 2025.

Luftfartsmuseiföreningens renoverade Caravelle bär nu namnet OH-LEA eller Sinilintu. Flygplanet står på sydvästra sidan av Åbo flygplats, bredvid passagerarterminalen, och kan besökas under öppettiderna som anges på Caravelle-projektets webbplats.

Läs mer om Caravelle-planet och dess renovering på Luftfartsmuseiföreningens webbplats för Caravelle-projektet.

Huvudbild: Luftfartsmuseiföreningen rf / Jouko Tarponen