Hoppa över navigering

Lapplands åtta årstider: Färgprakten pryder hösten i Lappland

Article published
25.09.2024 kl 10:00
Mies istuu mökin kuistilla Levillä
Resa
Känner du redan till Lapplands alla åtta årstider? Färgprakten, den femte årstiden, är en av de vackraste och mest efterlängtade.

Höstens färgprakt börjar oftast i mitten av september och varar några veckor tills löven faller och vi går mot vinter. Färgprakten är en speciell tid då Lapplands natur klär sig i fantastiska nyanser av rött, orange och gult och erbjuder oförglömliga upplevelser för både lokalbefolkningen och resenärer.

Du kan följa höstens lopp och välja de bästa resmålen för att beundra färgprakten i Visit Finlands Höstlöv Live.

Under färgpraktens tid förvandlas Lapplands skogar, fjäll och vattendrag till ett färgglatt konstverk. Björkarna, rönnarna och dvärgbjörkarna lyser i glada färger, och markväxterna som blåbär och lingon tillför djup och kontrast till landskapet. Denna naturliga pjäs lockar fotografer, vandrare och naturälskare från hela världen.

Porot katsovat kameraan ruskamaisemassa

Färgpraktens tid är också utmärkt för friluftsliv och vandring. Lapplands många nationalparker och vandringsleder erbjuder en fantastisk möjlighet till vandring, cykling och bärplockning. Luften är frisk och kylig men ändå tillräckligt varm för att man ska kunna njuta av långa dagar utomhus. Nätterna börjar bli mörka och man kan se norrsken på himlen, vilket bidrar till den magiska stämningen. Visste du att förhösten är en av de bästa tiderna på året för att se norrsken?

Upplev färgprakten och Lapplands upplevelser året runt från Finavias flygplatser i Lappland

Finnair erbjuder året runt flyg från Helsingfors-Vanda till Finavias flygplatser i Lappland i Rovaniemi, Kittilä, Ivalo och Kuusamo. Även Norwegian flyger reguljärflyg från Helsingfors-Vanda till Rovaniemi. Lappland har direkta ruttförbindelser till flera olika destinationer i Europa på vintern, och från och med nästa sommar året runt.

Läs mer om Lapplands flygplatser.

Bilder: Julia Kivelä / Visit Finland.