Hoppa över navigering

Höstlovstrafiken startar på Helsingfors-Vanda: kontrollera packningsanvisningarna för vätskor och bagage

Article published
08.10.2024 kl 09:05
Lapsiperhe tutkii lentotietonäyttöä lentoasemalla.
Resa
Finavia förväntar sig en livlig höstlovssäsong på Helsingfors-Vanda flygplats 9.10–20.10.2024. Vi rekommenderar att passagerarna bekantar sig med packningsanvisningarna för vätskor och bagage innan de kommer till flygplatsen. Packningsanvisningarna för enskilda produkter kan kontrolleras med hjälp av sökmotorn på Finavias webbplats.

På höstlovet reser i genomsnitt över 50 tusen passagerare per dag via Helsingfors-Vanda flygplats. Antalet avgående passagerare är cirka 28 tusen per dag. Ökningen i antalet passagerare under höstlovet är 8 % jämfört med 2023.

Höstlovstrafiken startar på morgonen onsdagen den 9.10, och flest avgående passagerare reser under vecka 41, torsdag till söndag 10–13.10. Det är flest avgående passagerare fredagen den 11.10 och lördagen den 12.10.

Även under vecka 42 är passagerartrafiken livlig varje dag. Det är flest avgående passagerare på morgonen kl. 5–8 och på eftermiddagen kl. 14–18.

Packa endast vätskeförpackningar på 100 ml i handbagaget

Helsingfors-Vandas vätskeregler ändrades den 1 september 2024. Enligt de nya bestämmelserna får endast vätskeförpackningar på 100 milliliter transporteras i handbagaget. Totalt får det finnas högst två liter vätskor per passagerare. På Helsingfors-Vanda flygplats behöver vätskor inte tas ut ur väskan vid säkerhetskontrollen.

Reservbatterier och föremål för eldslagning är de produkter som oftast tas bort

Packa reservbatterier och föremål för eldslagning i handbagaget. Det är förbjudet att transportera dessa i lastrummet. Totalt får det finnas endast ett föremål för eldslagning per passagerare.

Utöver stora vätskeförpackningar är reservbatterier och föremål för eldslagning de produkter som oftast tas bort vid säkerhetskontrollen. Packningsanvisningarna för enskilda produkter kan kontrolleras i sökmotorn på Finavias webbplats.

Finavia testar en prognos för säkerhetskontrollens väntetid

Den prognostiserade väntetiden för säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda kan ses på Finavias webbplats. Säkerhetskontrollens väntetidsprognos, som nu är i pilotfasen, är ett praktiskt exempel på hur data kan utnyttjas för att förbättra flygplatsens kundupplevelse. Vi utvecklar pilotprojektet tillsammans med våra kunder, och du kan ge respons på pilotprojektet via responsenkäten på webbplatsen.

Vi rekommenderar att passagerarna alltid följer flygbolagets anvisningar om hur mycket före flyget de borde anlända till flygplatsen.

Läs mer

Packningsanvisningar

Vätskereglerna ändrades 1.9.2024