Hoppa över navigering

Finavias renovering av Kuopio flygplats slutförs

Nyhet Pressmeddelande
Article published
06.08.2024 kl 15:12
Kuvassa Kuopion lentoaseman kiitotie ja järvi taustalla.
Ansvar
Flygplatsbolaget Finavia färdigställer den exceptionellt omfattande renoveringen av landnings- och taxibanan på Kuopio flygplats. Renoveringen, som totalt kostat nästan 20 miljoner euro, möjliggör en smidig och säker flygtrafik på Kuopio flygplats även i framtiden.

Finavia har utfört omfattande renoveringar av flygplatsområdet under tre somrar i rad. I renoveringen sommaren 2024 förnyades landningsbanans asfaltering, taxibanorna som utvidgades under renoveringen belades och flygplatsens ljussystem moderniserades.

"Under de senaste tre åren har Finavia gjort betydande investeringar i utvecklingen av flygtrafikområdena på Kuopio flygplats. Tack vare det väl utförda planeringsarbetet kunde projektet slutföras inom den ursprungliga budgeten och tidtabellen", säger Mari Nurminen, Finavias regionchef för mellersta och östra Finland.

Projektdelen av renoveringen av Kuopio flygplats under sommaren 2024 sysselsatte cirka 80 personer i närområdet, och flera lokala företag var involverade i genomförandet. Finavias experter från miljö-, el- och markbyggnadssidan var involverade i projektplaneringen. Dessutom har planeringsarbetet utförts i nära samarbete med de företag och myndigheter som är verksamma på Kuopio flygplats.

Finavias miljömål styrde planeringen och genomförandet

Kuopio flygplats är omgiven av vattendrag, och därför har flygplanens inflygningsljuslinje byggts i vattnet. Under renoveringen på sommaren 2024 förnyades både inflygningsljuslinjen och tillhörande stödkonstruktioner enligt en noggrann plan. Under hela entreprenaden har vattendragens skick följts upp med bland annat flygande drönare. Med hjälp av en drönare som flyger högt har man kunnat övervaka att jordmaterialet i renoveringsområdet i sjön inte rör sig med strömmarna bort från de områden som avgränsats med filternät.

Även hela flygplatsområdets ljussystem och elsystem förnyades som en del av renoveringen. Lamporna på landningsbanan och taxibanorna byttes ut mot energieffektiv LED-teknik, vilket bidrar till Finavias hållbarhetsmål. Totalt har hela 12,5 kilometer nya rutter grävts för kablarna till belysningssystemen under den tre år långa renoveringen för att kunna implementera de moderna lösningarna i hela flygplatsområdet.

För att säkerställa verksamhetens säkerhet måste flygplatserna vintertid avisa flygplanen och bekämpa halka på landningsbanan. Vattenförvaltning är en viktig del av Finavias miljöarbete och säkerställer att flygplatsverksamheten inte belastar den omgivande naturen. Under sommaren 2024 renoverades bland annat dagvattenavloppsnätet för att effektivisera kontrollen av dagvatten i flygplatsområdet och minska flygplatsverksamhetens miljökonsekvenser.

"Vi förstår att Finavia som ägare av flygplatsen har en viktig roll i att erbjuda energieffektiva lösningar åt de företag som är verksamma på flygplatsen. Dessutom är vårt mål att bygga en infrastruktur som gör det möjligt för flygplatsaktörerna att utveckla en hållbar verksamhet", fortsätter Nurminen.

Alla Finavias flygplatser har varit koldioxidneutrala sedan 2019. Flygplatserna i Lappland var de första att nå nettonollnivån för koldioxidutsläppen från sin egen verksamhet år 2023. I takt med att vårt klimatprogram framskrider kommer alla Finavias flygplatser att nå nettonollnivån senast i slutet av 2025. Finavia ligger i flygplatsbranschens framkant när det gäller att göra verksamheten utsläppsfri och möjliggöra hållbar verksamhet för användarna av sina flygplatser. Finavias framtida mål är att uppnå koldioxidnegativitet i den egna verksamheten på alla sina flygplatser.

Flygningarna till Kuopio fortsätter 7.8.2024

På grund av renoveringen flög man inte till eller från Kuopio flygplats 24.6‒6.8.2024. Tidpunkten för renoveringen valdes så att dess påverkan på flygtrafiken skulle vara så liten som möjligt. Flygplatsen öppnas för flygtrafikanter 6.8, och reguljärflygningarna fortsätter enligt normal tidtabell 7.8.2024.

Efter pausen kommer en tredje fas av färdigställande arbeten att genomföras på flygplatsområdet. Denna arbetsfas kommer inte att påverka flygtrafiken.

FAKTARUTA: Bakgrundsinformation om Kuopio flygplats

Flygplatsen togs i bruk 1940.

Flygplatsens första stationsbyggnad färdigställdes 1949.

Den nya terminalbyggnaden färdigställdes 1971.

Flygplatsens terminalbyggnad byggdes ut 1997.

År 2023 reste cirka 146 000 passagerare via Kuopio.

Landningsbanan på Kuopio flygplats är 2 800 meter lång.

På Kuopio flygplats arbetar 35 Finavia-anställda.

FAKTARUTA: Finavias huvudinvesteringar på flygplatserna i östra Finland 2021–2022

Finavia har investerat i den långsiktiga utvecklingen av sina flygplatser i östra Finland. År 2022 genomförde Finavia en renovering på tre miljoner euro på Nyslotts flygplats. Under uppgraderingen ersattes beläggningen på start- och landningsbanan och taxibanan samt en del av uppställningsplattan som fungerar som uppställningsplats för flygplan.

Under sommaren 2021 investerade Finavia en miljon euro i renoveringen av landningsbanan och taxibanan på Joensuu flygplats. Dessutom renoverades säkerhetsområdena i slutet av landningsbanorna, och på området för flygtrafik utfördes förebyggande tekniskt underhåll.