Flygförbindelserna betyder mycket för Åland, eftersom resan från ögruppen med 30 000 invånare till finska fastlandet är lång sjövägen.
– Flygförbindelserna är viktiga för oss speciellt med tanke på näringslivets blomstring, eftersom nästan alla flygresenärer är affärsresenärer. Man ser knappt alls turister på flygen, eftersom turisterna åker till Åland i huvudsak med färja, berättar Tanja Sabel, flygplatschef vid Mariehamns flygplats.
Två gånger om dagen går det ett flyg från Mariehamn till Stockholm. Även till Åbo och Helsingfors går det flyg två gånger om dagen som triangelresa. Det går också två returflyg från städerna per dag till Mariehamn.
Rutter kan till och med vara en fråga om liv och död
Ruttutbudet kunde vara ännu mer frekvent. Det skulle förutom affärsresande även hjälpa till exempel cancerpatienter, som reser från Åland till Åbo för vård. Ända tills i våras fanns det en till tur och retur resa till fastlandet per dag, men efter att det svenska flygbolaget NextJet gick i konkurs föll turen bort.
– Det är stor skillnad för patienterna om returresan är fyra på eftermiddagen eller på kvällen klockan 20.20. Många patienter tröttnar i väntan på flyget, vet Sabel.
I mitten av juni började ett nytt flygbolag flyga mellan Mariehamn och Stockholm. Enligt Sabel överväger de också ett flyg till Åbo.
– Förhoppningsvis blir ruttflyget av. Fungerande förbindelser är speciellt viktiga för en ögrupp, som ligger på avstånd från finska fastlandet.
Asiatiska turister till Åland
Tanja Sabel, som är hemma från Åbo, flyttade till Åland för femton år sen. Hon arbetade först med turism från utlandet till Åland, tills hon började som flygplatschef för sju år sen. Med sin bakgrund inom turism tror Sabel att ögruppen skulle vara ett utmärkt resmål för asiatiska turister.
– Första veckan i juni landade drygt hundra flyg från Asien på Helsingfors-Vanda flygplats. Det skulle vara fint om de här resehungriga asiaterna skulle komma till oss på Åland också.
På Åland skulle de speciellt få uppleva den unika skärgården och den fridfulla naturen.
– En ökande mängd turister som anländer med flyg skulle stärka vårt utbud av ruttflyg. Förutom för affärsresande och patienter som reser till fastlandet för vård skulle det även vara värdefullt för alla ålänningar, säger Sabel.