Klassiset jalkapallon suurkaupungit tarjoavat mahdollisuuksia otteluturismiin, mutta kuningaslajista voi päästä nauttimaan aivan yhtä korkeatasoisissa puitteissa muuallakin, jos tietää mistä etsiä.
Lontoo
Englantilaisista futiskaupungeista puhuttaessa useampien huulille nousevat ensimmäisinä Liverpool ja Manchester. Lontoon ei ehtymättömän elämystarjontansa vuoksi ole tarvinnut mainostaa itseään jalkapallon varjolla.
Valioliigassa pelaa ensi kaudella viisi joukkuetta Lontoosta, mm. tuore FA Cup-voittaja Arsenal sekä hallitseva mestari Chelsea. Lisäksi alemmilta sarjatasoilta löytyy lukuisia suomalaisillekin tuttuja, perinteikkäitä joukkueita. Mikäli taivaankappaleet osuvat kohdalleen, voi yhden viikonlopun aikana ehtiä jopa neljään matsiin.
Tunnetuin Lontoon stadioneista on Wembley, jossa Cup-kilpailujen loppuotteluiden ja Englannin maajoukkuepelien lisäksi järjestetään lukuisia huipputason konsertteja.
Tukholma
Tukholma on monille suomalaisille tuttu, mutta jalkapallokaupunkina vähemmän tunnettu. Jalkapallokulttuuri on valovuosia Suomea edellä, mikä näkyy otteluissa katsojalukujen lisäksi laulujen ja tifojen määrässä. Nostetta lisää entisestään se, että Ruotsin alle 21-vuotiaiden maajoukkue voitti vastikään sensaatiomaisesti EM-kultaa.
Pääkaupungin joukkueisiin lukeutuvat AIK, Djurgården ja Hammarby. Erityisesti AIK:n ja Djurgärden väliset kamppailut ovat usein kiihkeitä. Suomalaisista Sauli Väisänen pelaa Tukholman AIK:ssa.
Moskova
Ulkokuoren ei kannatta antaa hämätä: Moskova on jalkapallokaupunki luihin ja ytimiin. Venäjän liigaan on viime vuosina virrannut valtavasti pääomaa, jonka myötä sarjassa pelaa useita huippupelaajia. Eräs heistä on TsSka Moskovan ja Suomen maajoukkueen Roman Eremenko, joka valittiin vastikään Venäjän liigan parhaaksi pelaajaksi.
Pääkaupungin muut pääsarjajoukkueet ovat Spartak, Lokomotiv ja Dynamo. Venäjän on määrä isännöidä vuoden 2018 MM-kisoja Moskovan Lužniki-areenan toimiessa finaalin näyttämönä.
Lissabon
Rikkaasta historiastaan, arkkitehtuuristaan ja museoistaan tunnettu Lissabon pitää sisällään myös paljon muuta. Nimittäin vahvan jalkapallokulttuurin.
Espanjan pääsarjan La Ligan varjoon turhan usein jäävä Portugalin liiga on todella kovatasoinen, josta kertoo myös menestys eurokentillä. Maan mestaruuden voitti viime kaudella kaupungin ylpeys Benfica, jonka jotkut saattavat muistaa yhteisestä Mestareiden Liigan taipaleesta HJK:n kanssa kaudella 1997–98.Myös legendaarinen hyökkääjä Eusébio loi uransa juuri Benfican punavalkoisissa väreissä 1960- ja 70-luvuilla.
Pääkaupungin toinen suurseura on Sporting Lissabon.
Montevideo
Kautta aikojen ensimmäiset jalkapallon MM-kisat potkittiin Uruguayssa vuonna 1930, jolloin isäntämaa kaatoi finaalissa Argentiinan luvuin 4-2.
Rio de Janeiron ja Buenos Airesin lisäksi Uruguayn pääkaupunki on Etelä-Amerikan fanaattisimpia jalkapallopääkaupunkeja. Maan pääsarjan 16 joukkueesta peräti 12 pitää majaansa Montevideossa, joten derbyjä ainakin riittää.
Maan menestynein seura on Club Atlético Peñarol 49 mestaruudellaan. Nacionalin kannattajat puolestaan pitävät nimissään tifojen maailmanennätystä vuonna 2013 toteuttamallaan 600x50 metrisellä tifollaan. Molemmat joukkueet ovat kotoisin Montevideosta – luonnollisesti.
Hae aikatauluja ja lentoyhteyksiä jalkapallokohteisiin
Lähde: Hotels.com
Kuva: Wikimedia Commons, Christopher Bruno