Hoppa över navigering

Gdańsk – helpompi lähestyä kuin lausua

Article published
28.06.2014 kl 09:10
Archived
Matkustus
Mikä yhdistää koruja, Itämerta ja jalkapalloilua?

Meripihka, tuo kymmeniä tuhansia vuosia sitten meren pohjaan kerrostunut, kivettynyt havupuiden pihka huuhtoutuu aika ajoin myrskyn pärskeistä rantaan. Tuo pihka voi kätkeä sisäänsä paitsi hyönteisiä, myös mystistä voimaa.

Meripihkan uskotaan helpottavan niin keuhkoputkentulehdusta kuin hampaanpuhkeamiskipuja. Meripihka oli arvokasta tavaraa hansakaupan aikaan, ja arvostettua se on myös tänä päivänä.

Gdańskin puolen miljoonan hengen satamakaupunkia Itämeren rannikolla kutsutaan maailman meripihka-pääkaupungiksi.

Gdańskin puolen miljoonan hengen satamakaupunkia Itämeren rannikolla Puolassa kutsutaan maailman meripihkapääkaupungiksi.

Moni Gdańskinlahdella kulkeva turisti silmäilee toiveikkaana rantaveden suuntaan: kuljettaisiko aalto muassaan meripihkaa, jota myös kivikauden kullaksi kutsutaan.

Auringon kultaamaa hiekkaa ainakin riittää: hiekkarantoja on silmänkantamattomiin, yli kolmekymmenen kilometrin verran. Rannikon haffit, Itämeren laguunit, houkuttavat pulahtamaan. 

Gdańsk tarjoaa uimisen lisäksi muutakin liikunnallista ajanvietettä. Oliwan puutarhakaupunginosa on kävelijän keidas kasveineen, eläimineen ja patsaineen.

Euroopan pyöräilyverkoston neljästätoista tiestä kaksi kulkee Gdańskin läpi, EuroVelo 9 ja EuroVelo 10. Ysitie, Amber Route, kulkee Puolasta usean maan läpi – reittiä, mistä aikoinaan kuljetettiin meripihkaa myyntiin Välimeren maihin. 


Kun hiukoo

Ulkoilu saa ruokahalun kasvamaan. Mennäkö johonkin vanhan kaupungin hansakortteleiden perinneravintoloista, pistäytyäkö syömään kauppahalliin vai tutustuako Motlawa-joen rannan ravintoloihin. Joen varrella pääsee aistimaan satamakaupungin tunnelmaa laivoineen ja nostokurkineen.

Puolassa on monipuolinen keittiö. Pitkään haudutetut keitot ovat oleellinen osa ruokakulttuuria. Yksi perinteisimmistä on żurek, hapanruisjauhokeitto, jota syödään keitetyn kananmunan ja valkoisen makkaran kanssa.

Jos mielii keittoa tuhdimpaa perinneruokaa, voi valita vaikka kotlet schabowyn, porsaanleikkeen, tai bigosia, punaviinissä haudutettua hapankaali-lihapataa. Matkaaja törmää myös täytettyihin taikinanyytteihin, pierogeihin, jotka muistuttavat ravioleja tai pelmeneitä.

Ruoan kyytipojaksi on tarjolla valtava valikoima oluita, joita puolalaiset nauttivat myös lämmitettynä. Myös viinejä on moneen makuun, ja tietysti vodkaa. Wódka żołądkowa gorzkasta on muun muassa hunajaista versiota, Zubrówka puolestaan on maustettu biisonin ruoholla. Lounaan kanssa sopii kompot, mehukiisseliä muistuttava hedelmäjuoma.


Kun kulttuuri kiinnostaa

Tyytyväisen vatsan kanssa on hyvä lähteä tutustumaan nähtävyyksiin. Mariankirkko, jota rakennettiin vuodesta 1343 alkaen puolitoistasataa vuotta, on restauroitu loistoonsa. Tähän maailman suurimpaan tiiliseen goottikatedraaliin mahtuu kerralla 25 000 henkeä.

Mariankirkon kulmilla eteen tupsahtaa kookas, pronssinen, merenjumala Neptunusta kuvaava suihkulähde, Fontanna Neptuna. Samoilla kulmilla voi bongata kaupungin kauneimmaksi mainitun rakennuksen, Kultaisen talon sekä Dwór Artusan renessanssipalatsin.

Gdańskin arkkitehtuuriin kuuluvat koristeelliset, yksityiskohtaisesti maalatut rakennukset, viehättävät, kapeat kadut ja näyttävät monumentit.

Kaupunki tulvii nähtävää, ja suurin osa nähtävyyksistä, museoista, hotelleista, ravintoloista ja shoppailupaikoista on jalankulkuetäisyydellä vanhassa keskustassa (Główne Miasto) ja vanhassa kaupungissa (Stare Miasto).


Kun shoppailu houkuttaa

Ostoshuumaa voi kokea pienissä putiikeissa, kauppahallissa ja satojen liikkeiden ostoskeskuksissa, kuten Madisonissa tai Baltic Galleryssa. Hintataso on edullinen. Yksi myyntiartikkeli, johon Gdańskissa törmää tuon tuosta, on meripihka, monissa muodoissaan.

Meripihka-tuotteissa vain mielikuvitus on rajana. Meripihkasta voi valmistaa vaikkapa kitaran!

Kun syventyy tuon kivikauden kullan maailmaan Meripihkamuseossa, tulee mieleen, että meripihkatuotteissa on vain mielikuvitus rajana. Meripihkasta voi valmistaa kitaran, taloustarvikkeista puhumattakaan. Meripihkamuseon miljöökin on kiinnostava, se sijaitsee kuudessa kerroksessa keskiaikaisen linnan tornissa.

Entä kuinka meripihka ja jalkapalloilu liittyvät yhteen? Kun Gdańskiin valmistui vuonna 2011 jalkapallostadion, jossa pelattiin MM-otteluita, niin mistäpä muusta tuon PGE Arenan muotokieli ja väritys olisivat saaneet vaikutteensa kuin Itämeren lumoavasta aarteesta, meripihkasta.


Suora lento Helsinki-Vantaalta Gdańskiin kestää tunnin. Useita lentoja viikossa: Eurolot.  


Teksti: Irma Capiten
Kuva: iStockphoto