Kolmentoista miljoonan asukkaan satamakaupunki Guangzhou eteläisen Kiinan sydämessä on yksi maan tärkeimpiä kaupan ja teollisuuden keskuksia.
Historiastaan huolimatta Guangzhou tunnetaan ennen kaikkea yltäkylläisistä ostosmahdollisuuksistaan ja kulinaarisista elämyksistään. Maailmalle laajimmin levinnyt kiinalaisen keittiön suuntaus, kantonilainen keittiö, on lähtöisin juuri Guangzhousta.
Seitsemän kukkulan puisto
Guangzhoun joenvarsialue, upeat puistot ja ikiaikaiset temppelit johdattavat matkailijan läpi vuosisatojen. Seitsemälle kukkulalle levittäytyvän Yuexiun puiston tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Five Ramsin patsas ja Ming-dynastian aikaisen muurin rauniot.
Aivan kaupungin edustalla sijaitseva Shamian-saari tunnetaan hyvin säilyneistä siirtomaa-ajan huviloistaan ja kirkoistaan.
Suurkaupungin hulinaa voi paeta Valkoisen pilven vuorelle. Sinne pääsee joko bussilla ja kävellen, tai bussilla ja köysiratavaunulla. Mukava vaihtoehto on myös ilta-ajan risteily Pear River -joella, jolloin voi ihailla valomeressä kylpevää kaupunkia.
Guangzhousta löytyy kaikkea, mitä Kiinassa on keksitty valmistaa. Kaupungin lukuisilla markkinoilla ja toreilla voi tehdä löytöjä. Qingpingin ruokamarkkinoita voi tosin suositella vain vahvahermoisille. Kiinalaisen lääketieteen yrttien lisäksi torilta löytyy kaikenlaista ruokatavaraa kuivatuista merenelävistä paljon arveluttavampiinkin ruokalajeihin.
Suosittuja ostos- ja kävelykatuja ovat muun muassa Beijing Road sekä arkkitehtuuristaan ja ruokakojuistaan tunnettu Shangxiajiu.
Kantonin keittiön herkkuja
Guangzhoussa on enemmän ravintoloita asukasta kohden kuin missään muussa Kiinan kaupungissa. Siellä kannattaakin keskittyä kulinaarisiin elämyksiin. Matkailijoiden suosimia annoksia ovat muun muassa hapanimelä possu, wonton-nyyttikeitto ja dim sumit.
Miljoonakaupungin keskustassa on helppo liikkua metrolla. Kauemmas pääsee kätevästi myös bussilla, tai ainakin taksilla. Jos aikaa on, kaupungista pääsee junalla tai lautalla myös Hong Kongiin, ja lentämällä tai junalla kiinalaisten omalle Havaijille, Hainanin saarelle.
Finnair lentää Helsingistä suoraan Guangzhouhun neljä kertaa viikossa 6.5.‒29.10.2016 välisenä aikana. Lento kestää noin 10 tuntia.
Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja
Juhli alkavaa apinan vuotta
Kiinalainen vuosi vaihtuu 7. helmikuuta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla kiinalainen uusivuosi näkyy 15. helmikuuta asti muun muassa siten, että kiinalaisia matkustajia tervehditään lentoaseman näytöillä kiinan kielellä. Samalla toivotetaan tietysti onnekasta alkavaa apinan vuotta.
Lentoaseman liikkeissä on monenlaisia tarjouksia ja lahjaideoita uudenvuoden viettoon, ja Helsinki Duty Free –myymälöissä on tarjolla myös lahjojen paketointipalvelu.
Hyvää apinan vuotta!